Lær å spille piano på kun 20 minutter om dagen!

Lær å spille piano på kun 20 minutter om dagen!


9 min lesetid

Vi lever i en hektisk tid der det å finne tid til hobbyer kan virke som en umulig oppgave. Mellom jobb, familie og andre forpliktelser kan det være vanskelig å finne tid til å lære seg noe nytt, som for eksempel å spille piano.

Men her kommer den gode nyheten: Du trenger faktisk ikke å bruke så mye tid hver dag for å lære deg piano. Mange er ikke klar over dette, men det er mye viktigere å fokusere på kvalitet og konsentrasjon under øvingen, enn å ha lange økter. Selv om du kun har 20 minutter tilgjengelig hver dag, kan du fortsatt utvikle deg og bli en dyktig pianist.

Gjennom min erfaring som pianolærer, har jeg gang på gang sett at de som har etablert en rutine med å øve 4-5 dager i uken i rundt 20-30 minutter, oppnår imponerende resultater. Nøkkelen ligger i kontinuiteten - å faktisk sette seg ned og øve regelmessig i disse korte øktene, samtidig som man opprettholder høy konsentrasjon og kvalitet.
Uansett hvor travelt livet ditt er, er det mulig å bli en dyktig pianist med bare noen få minutters øving hver dag. Det handler om prioriteringer og dedikasjon til å opprettholde en jevn og konsistent øvingsrutine.
For å vise deg hvordan en effektiv og produktiv øvingsrutine kan se ut, har jeg lyst til å guide deg gjennom en øvingsøkt med fem konkrete øvelser. På denne måten kan du få et godt innblikk i hvordan du kan strukturere og utnytte tiden din på best mulig måte når du øver på piano.

Øvelse 1: Skala-øvelse

Når du setter deg ned for å øve på piano, er det alltid smart å starte med en oppvarmingsøvelse for å få fingrene i gang. Og skalaøvelser er fantastiske for dette formålet! I dette eksempelet foreslår jeg at du fokuserer på E-moll skalaen. I videoen deler jeg denne øvelsen inn i tre deler, slik at du kan ta det steg for steg. 

 1. Start med å spille skalen opp og ned i høyre og venstre hånd hver for seg 
 2. Deretter kan du prøve å spille skalaen opp og ned samtidig i begge hendene. Dette vil utfordre koordinasjonen din og hjelpe deg med å bli mer komfortabel med å bruke begge hendene samtidig.
 3. som en ekstra utfordring, kan du legge til korte noter (staccato) i høyre hånd, samtidig som venstre hånd fortsetter å spille notene med vanlig lengde. Dette vil ikke bare forbedre fingerferdigheten din, men også bidra til å skape en fin variasjon og dynamikk i musikken.

Øvelse 2: Akkord-øvelse

Akkorder spiller en viktig rolle når du skal lære deg å spille piano. I denne øvelsen skal du lære både de grunnleggende akkordene og de forskjellige omvendingene. Vi kommer også til å flette alt sammen inn i en fin akkordprogresjon. I øvelsen skal vi fokusere på fire spesifikke akkorder: Em, C-dur, Am og B-dur.

 1. Først skal du spille gjennom hver akkord 4 ganger. Du kan legge hele akkorden i høyre hånd, mens du legger grunntone og kvint i venstre hånd. 
 2. Den andre varianten ligner veldig på den første. Den eneste forskjellen er at du også skal ha hele akkorden i venstre hånd.
 3. I den tredje varianten skal du jobbe med alle omvendingene av disse fire akkordene. Du skal spille Em i grunnstilling, 1. omvending og 2. omvending, deretter i C-dur osv. Du kan gjøre omvendingene i høyre hånd, mens du kan holde deg til grunntonen av hver akkord i venstre hånd. 
 4. Den fjerde og mest utfordrende varianten innebærer å spille alle omvendingene både i høyre og venstre hånd samtidig.

Øvelse 3: Arpeggio-øvelse

Arpeggio er en teknikk hvor du spiller hver enkelt tone i en akkord separat, i stedet for å spille alle tonene samtidig. Så du deler opp akkorden og spiller en tone om gangen. I denne øvelsen vil jeg at du prøver denne teknikken over de samme akkordene som i forrige øvelse. Og jeg vil gi deg to forskjellige måter å gjøre det på, avhengig av hvor vanskelig du ønsker det skal være.

 1. I den første varianten kan du spille arpeggio over hver akkord i høyre hånd, og du kan spille det over to oktaver, både opp og ned. I venstre hånd kan du legge til grunntone og kvint.
 2. I den andre varianten gjør du det samme i høyre hånd, men venstre hånd skal nå treffe på hver enkelt fjerdedelsnote i takten. Dette kan være litt mer utfordrende, men det er en god øvelse for å forbedre dine ferdigheter i å koordinere begge hender sammen.

Øvelse 4: Kreativ øvelse

For å holde motivasjonen oppe er det er viktig at en øvingsøkt ikke bare består av tekniske øvelser. Derfor vil jeg inkludere en mer åpen øvelse der du kan være litt kreativ! I denne øvelsen vil jeg at du skal improvisere en melodi ved å bruke tonene fra Em-harmonisk skala over de samme 4 akkordene vi har brukt så langt. Det kan være litt vanskelig å forklare og forstå denne øvelsen skriftlig, så jeg anbefaler deg å se denne videoen der jeg viser deg hvordan du gjør den i praksis.

Øvelse 5: Lese noter

Jeg synes det er gøy å avslutte øvingen min med å lese noter! Og den aller beste måten å gjøre det på er ved å spille en faktisk sang. Så i denne øvelsen har jeg valgt et klassisk stykke for deg: Minuet No.1.

Når jeg begynner å lære nye sanger, liker jeg alltid å ta det i etapper ved å fokusere på høyre og venstre hånd hver for seg. Da kan du for eksempel starte med takt 1 i høyre hånd og jobbe deg gjennom de 4 første taktene til du føler at du får en god flyt.

Når du får taket på disse taktene, kan du legge til venstre hånd. Hvis venstre hånd er veldig utfordrende, ville jeg ha øvd kun på den først. Men i dette tilfellet er venstre hånd ganske grei å spille, så du kan gjerne prøve å sette det sammen med høyre hånd med en gang.

Når du har god kontroll på de 4 første taktene i begge hender, kan du gå videre til de neste 4 taktene og gjøre det samme der. Og slik kan du fortsette gjennom hele sangen. 

Oppsummering

Å lære seg piano trenger heldigvis ikke å være en veldig tidkrevende prosess. Selv med bare noen få minutters øving hver dag kan du utvikle deg og bli en dyktig pianist. Kontinuitet og konsentrasjon er nøkkelen til suksess når det gjelder kortere økter.

For å strukturere og utnytte tiden din på best mulig måte, har du nå fått en øvingsrutine med fem konkrete øvelser du kan begynne å bruke: 
 1. En oppvarmingsøvelse med skalaer. 
 2. En akkordøvelse som inkluderer grunnakkorder og omvendinger 
 3. En arpeggio-øvelse hvor du spiller hver enkelt tone i en akkord separat. 
 4. En kreativ del der du kan du improvisere en melodi ved å bruke tonene fra Em-harmonisk skala.  
 5. Til slutt kan du avslutte økten med å lese noter og spille en faktisk sang.

Prioriteringer og dedikasjon til en jevn og konsistent øvingsrutine kan hjelpe deg med å oppnå imponerende resultater på piano. 

Så oppfordringen er herved gitt: Sett av noen minutter til pianoøving hver dag og se hvor langt du kan komme som pianist.

🎁 Gratis pianokurs for nybegynnere!

Gratis kurs for nybegynnere

For å hjelpe deg å komme godt igang på piano, har jeg satt sammen et gratis videokurs som gir deg alle verktøyene du trenger for å få en god kick-start på piano! Kurset består av 4 seksjoner og varer i ca 45 minutter. Bare følg kurset fra A til Å, så kan du spille din første sang på piano før du vet ordet av det: 

👉 GÅ TIL KURSET

« Tilbake til blogg