4 øvelser du kan gjøre for å få raskere fingre på piano i 2024

4 øvelser du kan gjøre for å få raskere fingre på piano i 2024


4 min lesetid

Hvordan får du raskere fingre på piano?

Å få raskere fingre på piano er noe stort sett alle som spiller piano ønsker seg. Kanskje ønsker du å lære en spesifikk sang som går litt for fort for deg, eller kanskje du bare synes det høres imponerende ut, og har lyst til å kunne gjøre det samme? Uansett hva som er motivasjonen så er det store spørsmålet: hvordan kan vi utvikle evnen til å spille raskt på piano samtidig som vi opprettholder både tempo og kontroll?

Svaret er enkelt (...og kanskje litt kjedelig): Start sakte. Ja, det høres kanskje ikke ut som en revolusjonerende løsning, men faktum er at det ikke finnes noen magisk snarvei eller formel til å spille raskt på piano. Det krever tid, dedikert trening og gradvis utvikling.
Men den gode nyheten er – det er fullt ut mulig å forbedre fingerhastigheten! På samme måte som en sprinter trener for å løpe raskere, er det like fullt mulig for en pianist å få raskere fingre
Personlig liker jeg å dele opp hurtighetsøvelser i 2 ulike metoder:
  1. Den første metoden handler om å utfordre deg selv ved å spille sanger som er litt raskere enn ditt nåværende nivå. Ikke for raskt, men akkurat litt over grensen. Deretter kan du gradvis øke tempoet etter hvert som du blir mer komfortabel. 
  2. Den andre metoden innebærer å jobbe med spesifikke fingerøvelser som vil forbedre din generelle fingerferdighet og hastighet. Disse øvelsene fungerer perfekt som en oppvarming før du går løs på repertoaret, og vil over tid gi deg både raskere fingre og bedre teknikk på piano.

I videoen øverst i denne artikkelen fokuserer jeg spesielt på den siste metoden og gir deg fire eksempler på effektive øvelser som du kan bruke i din øvingsrutine. Disse øvelsene tar kun 5-10 minutter å gjennomføre, men vil utgjøre en stor forskjell i det lange løp! 

Øvelse 1: 5-finger skalaøvelse 

(Se øvelsen her)

I denne øvelsen tar du de 5 første tonene av en tradisjonell dur-skala, og spiller disse opp og ned. Hvis vi for eksempel bruker C-dur som eksempel vil det si at du skal spille tonene; C, D, E, F og G, både oppover og nedover.

Dette er en super øvelse for å få aktivert og varmet opp alle fingrene fingrene dine, da øvelsen på en naturlig måte bruker alle fingrene.

Øvelse 2: Fullstendig dur-skala øvelse

(se øvelsen her)

Denne øvelsen ligner veldig på den første øvelsen. Eneste forskjellen er at du skal bruke en fullstendig dur-skala. Altså bestående av 7 toner istedenfor 5. Hvis vi fortsetter å bruke C-dur som eksempel skal du i denne øvelsen spille tonene; C, D, E, F, G, A og B både oppover og nedover.

Øvelse 3: Bruk blues-skalaen 

(se øvelsen her)

Nok en gang ligner øvelsen en del på de 2 tidligere øvelsene, men denne gangen med en artig tvist: Du skal bruke blues-skalaen istedenfor en tradisjonell dur-skala. Dette gir øvelsen en mye mer spennende klang, som virkelig skiller seg ut. 

Øvelse 4: Arpeggio-øvelse

(se øvelsen her)

Den siste øvelsen kalles for en arpeggio-øvelse. Det vil si at du spiller hver enkelt tone i en akkord separat, i stedet for å spille alle tonene samtidig. Du deler altså opp akkorden og spiller en tone om gangen - både oppover og nedover.

Gratis kurs for nybegynnere:

For å hjelpe deg å komme godt igang på piano, har jeg satt sammen et gratis videokurs som gir deg alle verktøyene du trenger for å få en god kick-start på piano! Kurset består av 4 seksjoner og varer i ca 45 minutter. Bare følg kurset fra A til Å, så kan du spille din første sang på piano før du vet ordet av det: 

👉 GÅ TIL KURSET

Få raskere fingre på piano

« Tilbake til blogg