Hva er en helnote?

Hva er en helnote?


2 min lesetid

En helnote er den lengste noteverdien vi har i vanlig vestlig musikknotasjon. Den varer i fire slag, tilsvarende to halvnoter eller fire fjerdedelsnoter. I 4/4 takt fyller en helnote dermed hele takten.

Hvordan ser en helnote ut?

En helnote noteres som en rund, hvit sirkel uten hals. Dette skiller den fra andre noter som har en hals og et notehode, slik som fjerdedelsnoter og åttendedelsnoter.

Hvordan spiller man en helnote?

På et instrument som piano trykker du ned tangenten for den tonen du ønsker å spille og holder den nede i fire slag. På et blåseinstrument blåser du i fire slag uten å stoppe. På et strykeinstrument spiller du tonen med buen i fire slag.

Eksempel:

Tenk deg at du spiller en sang i 4/4 takt på piano. Du starter med en helnote på C. Du trykker ned C-tangenten og holder den nede i fire slag. I løpet av disse fire slagene kan du telle "en, to, tre, fire". Når du slipper C-tangenten på "fire", har du spilt en helnote.

Flere detaljer:

  • Helnoten kan også bindes sammen med andre noter for å skape lengre toner. For eksempel kan du binde en helnote til en halvnote for å lage en tone som varer i seks slag.
  • I musikkteori kalles helnoten også for "semibrevis".

« Tilbake til blogg